Belona w zalewie octowej

Belona  w zalewie octowej

Belona jest rybą niedocenioną kulinarnie, jej niezwykłe cechy, nieco dziwny wygląd i zielone ości, w połączeniu z brakiem możliwościami zakupu tej ryby w sklepach powodują, że nie ma nią dużego zainteresowania. Świeżą złowimy sobie sami. Czasami można kupić wędzoną w sklepach. Ma smaczne, twarde mięso. Szczególnie dobrze smakuje gdy przygotujemy ją w zalewie octowej. Bardziej odważni mogą także spróbować smażonej na patelni ikry, albo smażonego mleczu .

Składniki:

3 belony
5 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego
½ łyżki soli
5 łyżek cukru
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 cebule pokrojone w plastry


Przygotowane składniki na zalewę octową gotujemy, do momentu ugotowania cebuli (jak będzie szklista będzie ok). W międzyczasie wypatroszone, umyte i pokrojone belony kroimy w dzwonki, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Usmażone kawałki ryby umieszczamy w odpowiednim naczyniu i zalewamy przygotowaną zalewą octową. Belona będzie gotowa do spożycia po ok. 2 dniach. Możemy także ją zawekować w słoikach, co umożliwi nam jej przechowywanie przez kilka miesięcy.

Smacznego
Grania


Belona - pozostałe przepisy

Zapiekanka z belony

Gulasz z Belony

Belona w zalewie octowej