Halibut biały
Halibut biały, halibut atlantycki - Hippoglossus hippoglossus - ryba drapieżna z rodziny flądrowatych, największy przedstawiciel tej rodziny. Ubarwienie – z jednej strony bardzo ciemne, z drugiej prawie białe. Występowanie – wody oceaniczne okołobiegunowe (północne). Prowadzi przydenny tryb życia, lubi wody o wysokim zasoleniu. Odżywia się głównie rybami, krabami, homarami i mięczakami. Tarło odbywa w okresie zimowo – wiosennym, w okresie grudnia do kwietnia. Dorasta do 3,5 m. i ponad 300 kg masy ciała. Gatunek pokrewny – halibut grenlandzki.
Wymiar ochronny:
80 cm
Rekord wędkarski:
233 kg
Metody połowu
Martwa ryba, filet, guma, pilker. Opis metod połowu halibuta opisany został w artykule "Polowanie na Halibuta"
Uwagi:
Mniej smaczny od halibuta grenlandzkiego.
Wędkarski rekord:
Złowiony w 2011 roku w Norwegii w cieśninie Magerøyasundet w pobliżu Nordkappu na gumową rybkę o długości 24 cm w 2011 r., ważył 223 kg przy długości 256 cm.
(nazwa norweska: , angielska: , niemiecka: , łacińska: )