Plamiak

Plamiak


Plamiak - Melanogrammus aeglefinus (łupacz) – gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Ryba poławiana gospodarczo na dużą skalę (przepisy kulinarne z plamiaka). Przedstawiciel rodzaju Melanogrammus. Ubarwienie ciała po bokach srebrzyste, ponad płetwą piersiową charakterystyczna ciemna plamka. Występowanie – północny Atlantyk. Odżywia się mięczakami, szkarłupniami, ikrą. Dorasta do 1 m. i 10 kg. masy ciała.

Wymiar ochronny:

Na północ od 62° N - 40 cm, na południe od 62° N - 31 cm.

Rekord wędkarski:

Metody połowu

pilker, pilker z przywieszką, przywieszki.

Uwagi:

podczas tarła zbija się w duże ławice o podobnych wymiarach ryb

Wędkarski rekord:

(nazwa norweska: Hyse, angielska: Haddock, niemiecka: Schellfisch, łacińska: Melanogrammus aeglefinus)

Danie z ryby: Plamiak

Plamiak w sosie musztardowym

czytaj...

Danie z ryby: Plamiak

Ucha z plamiaka z pomidorami

czytaj...